BLOG

Herbrink Huis

Mijn opdrachtgever kocht een kavel voor een woonhuis op een voormalig industrieterrein in Almelo.

De kavel is onderdeel van een groene zone, aan de straat, op de oostkant, staat een prachtige eik, die veel sfeer geeft, en aangename schaduw. De boom is een cadeautje voor de te bebouwen plek en dus het ontwerp. Het huis zal hierdoor naar achteren op de kavel liggen, waardoor een voortuin ontstaat met plek om te parkeren. Tegenover het huis staat industrieel erfgoed; in de directe omgeving staan andere vrijstaande huizen en meer eiken.

Voor de hoofdvorm van de woning wil de opdrachtgever een noord-franse boerenschuur met kenmerken als: twee verdiepingen met een 30 graden kap; gestukadoord metselwerk of natuursteen; een kap bedekt met pannen of een geprofileerde metaalplaat.
Binnen dit gegeven moet het woonprogramma ontworpen worden.

Het huis wordt duurzaam uitgevoerd, zoveel mogelijk zelfvoorzienend.
Er is gekozen voor een houtskeletbouwconstructie, waarbij de verdiepingsvloer is uitgevoerd met een ‘ SteelframeConcrete Floor’. De verwarming zit hier in de drukvloer en alle buizen van de installatie zijn aangebracht in de holle ruimte van de vloer. Voor het verwarmen en koelen van het huis is een bodemcollector ingegraven. De boiler wordt voorverwarmd met een dakcollector, de stroom wordt grotendeels opgewekt met PV panelen. Het hemelwater van het dak wordt opgeslagen in de bodem, de geïnstalleerde warmtepomp reguleert de geoogste warmte.

Om oververhitting te voorkomen worden licht en warmte gereguleerd door schuif- en vouwpanelen aan de zuid- en westgevel. Ze zijn bekleed met dunne bamboestengels, wat een prachtig natuurlijk effect geeft.

In de beplante tuin rondom het huis zijn de looppaden en terrassen waterdoorlatend, door maximale infiltratie droogt de bodem niet uit.

De eenvoud van huis èn tuin is kracht geworden!