Projecten

Grotestraat Almelo

IDEE

Onderzoek voorbeeld invulling winkelpand met als nieuwe bestemming wonen.

Over het winkelgebied van Almelo kun je blijven discussiëren. Feit is dat er al jaren een te grote leegstand is. Om de ‘Grotestraat’ aantrekkelijk te houden is het naar mijn mening belangrijk om de panden in gebruik te houden. Om reuring te krijgen heb je mensen nodig; als zij ook in de Grotestraat wonen zal die vanzelf ontstaan

Aandachtspunten

Met deze aanpak blijft de Grotestraat gezellig door de dag heen. Je ontmoet er niet alleen bezoekers maar ook bewoners. Reuring die we zo graag in ons winkelgebied hebben.

KEUZES

Om een beeld te geven hoe dit eruit zou kunnen zien heeft Phi in een 3D model het pand van een huidige modezaak naar drie woningen gewijzigd. Bij dit pand worden aanpassingen gemaakt die voldoen aan de laatste kwaliteitseisen, duurzame oplossingen die levensloop bestendig zijn.
De historie van dit pand gaat ver terug in de tijd (150 jaar). Het werd in 1869 gebouwd als woonhuis, dat in 1919 verbouwd werd tot een bankkantoor met woonhuis van de ‘Amsterdamsche Bank te Almelo’. In 1961 is het gebouw aangepast voor een kantoorboekhandel met bovenwoning. In een laatste laatste aanpassing werd het gebouw in 1991 geschikt gemaakt voor een modezaak.
Vanuit het oorspronkelijke ontwerp was de begane-grondvloer 30 cm. hoger gemaakt, de uitkijk van binnenuit was hierdoor beter, en de inkijk minder. Een uitgangspunt dat weer meegenomen is voor het nieuwe ontwerp.
De gevelindeling op de begane grond is opgepakt vanuit het oorspronkelijk ontwerp: een voordeur met stoepje dat nu de ingang vormt voor de drie woningen.
Iedere laag heeft een complete woning, wel met verschillende kwaliteiten natuurlijk. In dit voorbeeld is er voor iedere woning een balkon of buitenruimte.

Potentiële opdrachtgever

Het wordt de vraag wie de opdrachtgever gaat worden. Dat kan de huidige eigenaar zijn en ook bijvoorbeeld een (vastgoed) ontwikkelaar. Alle mogelijke oplossingen staan open als de huidige eigenaar deze aanpak een goede optie vindt.