Projecten

Herbrink Huis

Idee

Door zijn veelvuldig verblijf in Noord-Frankrijk is opdrachtgever onder de indruk geraakt van de boerenschuren in het landschap. De eenvoud en vorm van deze bedrijfsgebouwen zijn de hoofduitgangspunten geworden van het programma van eisen voor zijn nieuwe woonhuis op het voormalig industrieterrein Indië in Almelo.

Keuzes

De kavel is onderdeel van een groene zone. Aan de straat, op de oostkant, staat een prachtige eik, die veel sfeer geeft en aangename schaduw. De boom is een cadeautje voor de te bebouwen plek en dus een belangrijk onderdeel van het ontwerp. Het huis schuift hierdoor naar achteren op de kavel, waardoor een voortuin ontstaat met plek om te parkeren. Tegenover het huis staat industrieel erfgoed; in de directe omgeving staan andere vrijstaande huizen en meer eiken.

De hoofdvorm van de woning is als volgt opgebouwd: twee verdiepingen met een 30 graden kap, buitenwanden gestukadoord, de kap bedekt met een geprofileerde metaalplaat. Een verwijzing naar het bedrijfsgebouw met een verfijning die in een woonhuis is gewenst.
Binnen dit gegeven is het woonprogramma ontworpen.

Het huis wordt duurzaam uitgevoerd, zoveel mogelijk zelfvoorzienend.
Er is gekozen voor een houtskeletbouwconstructie, waarbij de verdiepingsvloer is uitgevoerd met een ‘SteelframeConcrete Floor’. De verwarming zit hier in de vloer en alle buizen van de installatie zijn aangebracht in de holle ruimte. Voor het verwarmen en koelen van het huis is een bodemcollector ingegraven, de geïnstalleerde warmtepomp reguleert de geoogste warmte. De boiler wordt voorverwarmd met een dakcollector, de stroom wordt grotendeels opgewekt met PV panelen. Het hemelwater van het dak wordt opgeslagen in de bodem.

Aandachtspunten

Om oververhitting te voorkomen worden licht en warmte gereguleerd door schuif- en vouwpanelen aan de zuid- en westgevel. Ze zijn bekleed met dunne bamboestengels, wat een prachtig natuurlijk effect geeft.
Door de vouwpanelen ontstaat er een blijvende verandering van de zuidgevel door een wisselend beeld van open- en dichtstaande panelen. Deze variatie zorgt voor een fantastisch lichtspel bij elk weertype.

In de beplante tuin rondom het huis zijn de looppaden en terrassen waterdoorlatend, door maximale infiltratie droogt de bodem niet uit.

De eenvoud van huis èn tuin is haar kracht geworden!

Foto’s: Roos Aldershoff Fotografie

Opdrachtgever

‘‘Mijn wens was redelijk helder, hierdoor is het hele voorbereidingstraject en bouwproces redelijk overzichtelijk voorbij gegleden. Mijn wensen waren: een passief huis, open, veel licht en ruimte. In de stijl van een Noord-Franse schuur. Maar vooral door de vakkennis van Guus, zijn inzichten en overzicht. Het voortdurende sturen van hem naar de bouwers en makers toe. Hierdoor zijn de begindoelen helder gebleven en overeind gebleven. Ben erg blij Guus als architect gekozen te hebben.’’