Projecten

Huis van de stad Almelo

IDEE

Door verhuizing naar een nieuwe locatie kwam het bestaande stadhuis van Almelo in 2015 vrij voor een andere invulling.

Projectbureau Hergebruik Gebouwen, waarvan Phi Architectuur co-fouder is, heeft onderzoek gedaan dit gebouw te behouden en aan te passen voor nieuwe functies. Er zijn potentiële nieuwe gebruikers, en aansluitend hebben investeerders het project overgenomen.

Aandachtspunten

Het ontwerp is van architect J.J.P. Oud; het wordt gezien als een jong monument.

KEUZES

Ruwweg zullen de nieuwe functies 17.000 m2 bruto gaan invullen. Er is gepland om voor zeven verdiepingen woningen in verschillende uitvoeringen te ontwerpen.
Verder wordt onderzocht hoe het lage gedeelte (Burgerzaal) behalve voor horeca, ook verder gebruikt zal kunnen worden. De directe omgeving op ooghoogte wordt opnieuw ontworpen. Hierdoor ontstaat een plint die de toegangen naar het gebouw vriendelijk maakt door een aantrekkelijke, duurzame stadstuin-omgeving. In de Cultuurhistorische Waardestelling & Transformatiestudie naar de monumentwaardigheid van dit gebouw door het Oversticht is naar voren gekomen dat het ensemble van drie verschillende bouwdelen, het casco (betonskelet), de natuurstenen kopse gevels, de vliesgevel en de kunstuitingen (twee vogels van Aart van den IJssel) van belang zijn om te behouden.