Projecten

Van Tol Huis

IDEE

Opdrachtgevers willen een nieuw huis realiseren op de kavel aan het water

Aandachtspunten

Gezien de geluidsdruk vanaf de Geerweg is er een ‘dove’ gevel evenwijdig met de weg toegepast. Om
ervoor te zorgen dat niet alle zijwanden ‘dove’ gevels hoeven te worden, hebben we deze 15 graden naar binnen gedraaid t.o.v. de haakse hoek.
De rechter bouwhelft is in zijn geheel 15 graden gedraaid en de linker bouwhelft heeft een 15 graden afsnijding t.o.v. een haakse hoek. Het volume krijgt zo een speciaal uiterlijk dat ontworpen is als reactie op de regelgeving.
Ten behoeve van een nul-op-de-meter woning zal het gebouw stevig geïsoleerd worden, voorzien van collectoren. De overblijvende warmtevraag wordt uit de bodem opgepompt.

KEUZES

Door de beperkende voorwaarde van hoogte en oppervlakte is er voor gekozen om een kelderverdieping te maken en zo maximaal tuin over te houden. Deze kelder zal voor de ene helft gebruikt worden voor het stallen van auto’s, en fietsen, en als berging. De andere helft krijgt veel daglicht en wordt als kantoorruimte benut.
Uitgangspunt voor de hoofdvorm is die van de basiswoningen aan de Geerweg: een langgerekte kap met de nokrichting evenwijdig aan de straat.
De hoofdvorm is in tweeën gedeeld en uit elkaar geschoven, met er tussenin het entreegebied. De wens van de opdrachtgevers is een op de zon gericht huis met veel buitenruimte op de beganegrond en op de verdieping. Het terras met uitzicht over het meer is ruim, en de hele dag door zon beschenen. Een privé haven en steiger maken de verbinding met het water maximaal.